Postpartumceremonier – för mödrars hälsa

Emelie Norén
| Tid att läsa

Vad är en ceremoni?

Ordet ceremoni har sitt ursprung i latinets caerimo´niasom betyder helighet, vördnad, helig ceremoni, vördnadsfull rit. I dag när vi tänker på ceremonier kanske tankarna går till en vigsel eller begravning. Generellt är västerländsk kultur fattig på ceremonier och många genomförs mer eller mindre på rutin och i vissa fall utan betydelsen av själva ceremonin i åtanke. Faktum är att man genom mänskligheten runtom i världen har och har haft ceremonier för att uppmärksamma många olika skeenden i den mänskliga upplevelsen. Exempel är dop, menarche (första menstruation), föräldrablivande, vigsel, menopaus (sista menstruation), begravning, med flera.

Varför behövs postpartumceremonier?

Vi har ett stort vacuum i vår kultur när det kommer till att fira just mödrablivandet. De ceremonier som omger graviditet och födande, som exempelvis baby shower och dop, har ingendera kvinnan i fokus. Vilket är synd, för skiftet och transformationen i mödrablivandet är gigantisk och viktig för kvinnan – inte bara nu, utan resten av hennes liv. Jag är övertygad om att vägen till barns hälsa, familjers hälsa och samhällens hälsa går genom mödrarnas hälsa. Därför är det av största vikt att ta hand om, uppskatta och fira alla mödrar. Ett sätt att göra det är att hålla en postpartumceremoni.

Hur går en postpartumceremoni till?

I en postpartumceremoni samlas kvinnans nära och kära för att fira hennes mödrablivande. Man anordnar ofta en cirkel på golvet med kuddar där deltagarna ska sitta och smyckar mitten av cirkeln med blommor, talismaner, minnesobjekt, ljus och mat. Huvudpersonen smyckas även hon med blommor och smycken. I ceremonin bevittnar deltagarna kvinnan i hennes resa och firar hennes process. Hon får chans att bearbeta födseln på olika sätt, exempelvis i meditation, samtal, sång och dans. Man kan också utföra en ”closing the bones-ceremoni” där man masserar kvinnans buk och bäcken med olja och därefter knyter rebozos (långa sjalar) runt hennes kropp. Massagen syftar till att lösa upp känslor och upplevelser som kan ha fastnat i vävnaderna i området. Knytandet av sjalarna syftar till att hedra kvinnans olika delar av kroppen, hjälpa henne hitta sitt centrum och till sist ”stänga benen” som, likt hennes själ, sinne och hjärta, öppnats för att föda barnet.

När ska en postpartumceremoni hållas?

När i tiden en postpartumceremoni kan hållas är helt upp till modern. Det är aldrig för sent att fira och läka ett mödrablivande eller födsel tillsammans med sina nära och kära. Det är vanligt att det sker i slutet av fjärde trimestern, vid nio månader eller årsdagen efter födseln, men kan lika gärna ske 30-40 år efter födseln och ge stor läkning till kvinnan.

Skriven av

Emelie Norén

Födsel- och postpartumdoula

Jag erbjuder stöd till gravida, mammor och familjer på resan genom graviditet, födsel och föräldrablivande. I mitt arbete står kvinnan i centrum - en välmående moder ger välmående barn, familjer och samhällen. Förutom att ge amningsstöd och laga näringstät mat håller jag även ceremonier och leder meditation.


Jag är en del av Doulacirkeln och finns i Stockholm.

@doulandet

Fler artiklar

En vecka postpartum

Den första veckan efter förlossningen är en omtumlande övergångsfas för både dig och din bebis. Det kan vara en fantastisk men mycket utmanande period på samma gång. Dina behov just nu är samma som den nyfödda bebisens: vila, värme, näring, en trygg miljö och en lyhörd omgivning.

Julianna Werner

November 8, 2022

Fördelar med yoga och meditation under fjärde trimestern

De första månaderna med din nyfödda bebis kan vara både omtumlande, utmanande och helt fantastiska. Känslorna är både högt och lågt och du ställs inför många nya situationer.

Malin Persson

December 13, 2022

Mina tre bästa tips på hur du kan förbereda dig för fjärde trimestern

Fjärde trimestern, tiden som startar när barnet föds, är verkligen starten på ett helt nytt liv både för dig och för ditt barn. Det är en stor omställning för hela familjen och många mammor upplever den här tiden som väldigt omtumlande.

Malin Persson

December 13, 2022