En vecka postpartum

Julianna Werner
| Tid att läsa
5 minuter

Den första veckan efter förlossningen är en omtumlande övergångsfas för både dig och din bebis. Det kan vara en fantastisk men mycket utmanande period på samma gång. Dina behov just nu är samma som den nyfödda bebisens: vila, värme, näring, en trygg miljö och en lyhörd omgivning.

Vad händer i kroppen första veckan

Direkt efter födseln påbörjas en intensiv läkningsprocess. Första veckan är det normalt att vara svullen, öm och ha ont. Läkningen går snabbt i början men det kommer ta lång tid innan kroppen har återhämtat sig helt. Det är viktigt att vila ordentligt för att kroppen ska kunna läka utan problem. 

Livmodern drar ihop sig för att så småningom återgå till sin vanliga storlek. Det är normalt att ha eftervärkar de första 3-4 dagarna, speciellt om du fött barn förut. Dessa smärtsamma sammandragningar kommer ofta i samband med amning eftersom hormonet oxytocin, som får mjölken att rinna, också får livmodern att dra ihop sig.

Oavsett om du har fött vaginalt eller genom magen kommer du ha en blödning från livmodern de första veckorna. Denna blödning kallas avslag eller lochia och kommer från såret i livmoderväggen där moderkakan satt. Blödningen är rikligast första dagen men ska sedan successivt avta. Om du plötsligt blöder mer än du gjorde första dagen ska du söka vård hos en gynekologisk akutmottagning. 

En vecka av nya upplevelser

Första veckan är full av saker som händer för allra första gången. Bebisens första bad, första mötet med äldre syskon eller mor/farföräldrar, kanske första promenaden runt kvarteret. Allting är nytt för bebisen, men även du som fött kan uppleva att hela världens känns förändrad. Det är ju inte så konstigt, med tanke på den transformativa upplevelse som en födsel är.

Bajsa efter förlossningen

Första veckan kommer du även behöva bajsa för, vad som känns som, första gången. Att bajsa efter förlossningen kan verka läskigt, men brukar inte vara något problem. Använd fotpall och håll emot med handen mot perineum om du vill. Se till att du får i dig mycket vätska för att undvika förstoppning.

När mjölken rinner till 

Någon gång under första veckan kommer brösten börja producera mogen mjölk. Det brukar ske dag runt dag 3 men kan dröja ytterligare några dagar, speciellt om du har fött med kejsarsnitt. När råmjölken, som kommer i pyttesmå mängder, ersätts av mogen mjölk brukar brösten bli spända, ömma och varma. Vissa får till och med lite feber. Detta tillfälliga tillstånd kallas mjölkstas. 

Om du planerar att amma

Skapa goda förutsättningar för amning genom att spendera mycket tid med bebisen hud mot hud. Under den första veckan kan du vända dig till ditt BB för att få amningsrådgivning om bebisens tag om bröstet inte känns bra eller om du har något annat problem med amningen. 

Många upplever att bebisen vill amma väldigt ofta de första veckorna eller månaderna. Det är helt normalt och nödvändigt för att stimulera igång produktionen. Det kan vara påfrestande att amma så ofta, speciellt på natten. Att få stöttning och uppmuntran från personerna runt om dig hjälper mycket. 

Baby blues och anknytning

Man brukar säga att postpartumperioden är en skör period. De flesta nyblivna mammor upplever något som kallas baby blues eller tredagarsgråten. Alla tankar och känslor är okej första, och till och med andra, veckan men om de negativa tankarna inte passerar är det en bra idé att söka hjälp. 

En födsel är en psykosocialt omvälvande händelse. Det kan ta lite tid innan du och bebis har anpassat er till det nya livet som två separata men ändå sammanlänkade individer. Vissa känner omedelbar kärlek till barnet direkt efter födseln medan andra upplever den emotionella anknytningen som en långsam process. Genom att försöka förstå bebisens sätt att kommunicera stärks er relation. Det är också viktigt med mycket närhet och kroppskontakt. 

Skriven av

Julianna Werner

Postpartum Doula

Jag är en diplomerad postpartumdoula och helgad födelsevärnare i Stockholm som arbetar för att skapa positiva postpartumupplevelser för nyblivna föräldrar och deras bebisar. Mitt fokus ligger på att stötta den läkande mammans återhämtning från födseln genom vila, värme och näring samtidigt som jag erbjuder evidensbaserade råd kring amning och bebisvård.

@postpartum.se

Fler artiklar

Postpartumceremonier – för mödrars hälsa

Ordet ceremoni har sitt ursprung i latinets caerimo´nia som betyder helighet, vördnad, helig ceremoni, vördnadsfull rit.

Emelie Norén

December 11, 2022

Fördelar med yoga och meditation under fjärde trimestern

De första månaderna med din nyfödda bebis kan vara både omtumlande, utmanande och helt fantastiska. Känslorna är både högt och lågt och du ställs inför många nya situationer.

Malin Persson

December 13, 2022

Mina tre bästa tips på hur du kan förbereda dig för fjärde trimestern

Fjärde trimestern, tiden som startar när barnet föds, är verkligen starten på ett helt nytt liv både för dig och för ditt barn. Det är en stor omställning för hela familjen och många mammor upplever den här tiden som väldigt omtumlande.

Malin Persson

December 13, 2022