5 universella tips för att stötta kroppens återhämtning efter förlossningen

Julianna Werner
| Tid att läsa
5 minuter

I alla kulturer har det funnits traditioner kring hur mamman ska tas om hand den första tiden efter förlossningen. Dessa traditioner, som fortfarande praktiseras i många delar av världen, utgår från en djup förståelse för de fysiologiska förändringar som sker under postpartumperioden. Följande fem tips för att stötta kroppens återhämtning efter förlossningen utgår från denna traditionella visdom, som har förts vidare från kvinna till kvinna i generationer.

1. Värme

Värme är ett tema som återfinns i traditionell postpartumvård runt om i hela världen. Värme får oss att känna oss avslappnade och bekväma. Dessutom har det en läkande effekt genom att främja blodcirkulationen. En bra investering för postpartum kan vara en värmande vetekudde. Vetekudden kan hållas mot underlivet eller läggas på nederdelen av magen. Testa också att lägga vetekudden över axlarna för ökad avslappning eller på brösten för att underlätta utdrivningen av mjölken.

2. Näring

Från ett traditionellt perspektiv betonas ofta matens betydelse under postpartum. Att få i sig extra kollagen från näringstät benbuljong kan hjälpa kroppens vävnader återfå stadga och stabilitet. Om du är vegetarian kan du istället använda torkad brännässla. Förutom att vara rik på järn innehåller nässlan kisel och vitamin C som behövs för kroppens egen kollagenproduktion.

3. Vätska

Förutom att fylla på näringsdepåerna är det av högsta prioritet att undvika förstoppning efter födseln. Traditionell postpartumkost är ofta mjuk och vattning just för att underlätta matsmältningen. Ät gärna grytor och soppor på hemlagad, återfuktande buljong. Även örtte är fantastiskt för att undvika vätskebrist och samtidigt hålla kroppen varm.

4. Vila

En rofylld postpartum ger bäst förutsättningar för återhämtning, både fysiskt och mentalt. Nyfödda bebisar har ingen tydlig dygnsrytm. De sover mycket men vaknar ofta. För att du ska kunna vila tillsammans med bebisen krävs det att personerna i din omgivning tar över städningen, matlagningen och andra hushållssysslor. Ditt enda jobb ska vara att ta hand om dig själv och din bebis.

5. Hud mot hud

Det finns starka vetenskapliga belägg för att både barnets och mammans hälsa främjas av nollseparation den första tiden efter födseln. Ordet motherbaby, från Swahilins mamatoto, reflekterar hur vi bör se på mamman och bebisen under postpartumperioden; som ett system bestående av två sammanlänkade individer. För mamman innebär hudkontakten med barnet en frisättning av hormonet oxytocin som både är smärtlindrande och stimulerar läkningen. Oxytocin frisätts även vid amning och hjälper livmodern att dra ihop sig för att återgå till sin normala storlek.

Skriven av

Julianna Werner

Postpartum Doula

Jag är en diplomerad postpartumdoula och helgad födelsevärnare i Stockholm som arbetar för att skapa positiva postpartumupplevelser för nyblivna föräldrar och deras bebisar. Mitt fokus ligger på att stötta den läkande mammans återhämtning från födseln genom vila, värme och näring samtidigt som jag erbjuder evidensbaserade råd kring amning och bebisvård.

@postpartum.se

Fler artiklar

En vecka postpartum

Den första veckan efter förlossningen är en omtumlande övergångsfas för både dig och din bebis. Det kan vara en fantastisk men mycket utmanande period på samma gång. Dina behov just nu är samma som den nyfödda bebisens: vila, värme, näring, en trygg miljö och en lyhörd omgivning.

Julianna Werner

November 8, 2022

Postpartumceremonier – för mödrars hälsa

Ordet ceremoni har sitt ursprung i latinets caerimo´nia som betyder helighet, vördnad, helig ceremoni, vördnadsfull rit.

Emelie Norén

December 11, 2022

Fördelar med yoga och meditation under fjärde trimestern

De första månaderna med din nyfödda bebis kan vara både omtumlande, utmanande och helt fantastiska. Känslorna är både högt och lågt och du ställs inför många nya situationer.

Malin Persson

December 13, 2022