Fördelar med yoga och meditation under fjärde trimestern

Malin Persson
| Tid att läsa
5 minuter

De första månaderna med din nyfödda bebis kan vara både omtumlande,utmanande och helt fantastiska. Känslorna är både högt och lågt och du ställsinför många nya situationer. Du har ansvar för ditt barn dygnet runt, du skalära dig läsa av ditt barns signaler, du sover oftast mindre än du är van ochdin egen kropp ska samtidigt läka. För att orka och för att kunna njutaunderlättar det om du har verktyg för att ta hand om dig själv och lyssna påkroppens signaler. Yoga och meditation är perfekta verktyg för justdetta. 

Andetaget

Med hjälp av ditt andetag kan du hjälpa dig själv att slappna av och hålladig lugn genom att det långa djupa andetaget hjälper kroppen att aktivera detparasympatiska nervsystemet, kroppens lugn och ro system. Långa djupa andetag ärperfekta att använda sig av när du ska amma, när barnet skriker och du försökertrösta, när du sitter på soffan och vilar eller när du känner att det är förmycket. Det är enkelt att utföra, du kan göra det när som helst och var somhelst. När du är lugn och avslappnad utsöndras oxytocin som påverkar både digoch barnet positivt, det stärker anknytningen, stimulerar utdrivningen av mjölknär du ska amma och det gör så att livmodern drar ihop sig.

Meditation

Genom att meditera en kort stund varje dag eller några gånger i veckan såfår du en stund helt för dig själv där du verkligen kan vara i stunden och harmöjlighet att komma i kontakt med dina känslor och vad du behöver. När allt gåri ett kan 3-5 minuters stillhet göra stor skillnad. Att ta en stund förmeditation när man ammar kan också vara väldigt fint, att bara vara heltnärvarande i den speciella stunden. När du mediterar använder du dig också avdet långa djupa andetaget och får då också alla fördelarna med det samtidigt.

Yoga

Yogan är ett fantastiskt verktyg för att kombinera andetag, närvaro ochrörelse. Under första tiden efter förlossningen tycker jag att den ska varamjuk, inkännande och användas för att sträcka ut kroppen, skapa rörelse inacke, axlar och rygg där man lätt kan bli stel när man ammar, matar eller bärsitt barn ofta. Man hamnar lätt i en framåtlutad position som gör musklernaspända och kan ge smärta. Att då göra enkla övningar i sängen, soffan eller påyogamattan för att stretcha och mjuka upp axlar och nacke kan lindra och kännasskönt. En del av yogan kan också vara att försiktigt börja komma i kontakt meddin bäckenbotten med hjälp av lätta knipövningar.

Som sagt, låt yogan och meditationen vara en del i din läkningsprocess,något du gör för att stötta kroppen och ta hand om dig själv. Lyssna alltid påvad du behöver och vad som känns bra i din kropp. 

Skriven av

Malin Persson

Barnsjuksköterska, Postpartum Doula, Holistisk Hälsocoach och Yogalärare

Malin Persson, barnsjuksköterska, postpartum doula, holistisk hälsocoach och yogalärare. Jag erbjuder stöd till gravida och nyblivna mammor genom förberedande samtal, amningsrådgivning, coaching och hjälp med omvårdnaden av barnet. Jag finns i Stockholm och allt stöd sker via zoom eller i hemmet. Jag önskar att alla blivande och nyblivna mammor ska få en trygg och fin start på deras föräldraskap.

@mamacare.se

Fler artiklar

En vecka postpartum

Den första veckan efter förlossningen är en omtumlande övergångsfas för både dig och din bebis. Det kan vara en fantastisk men mycket utmanande period på samma gång. Dina behov just nu är samma som den nyfödda bebisens: vila, värme, näring, en trygg miljö och en lyhörd omgivning.

Julianna Werner

November 8, 2022

5 universella tips för att stötta kroppens återhämtning efter förlossningen

I alla kulturer har det funnits traditioner kring hur mamman ska tas om hand den första tiden efter förlossningen. Dessa traditioner, som fortfarande praktiseras i många delar av världen, utgår från en djup förståelse för de fysiologiska förändringar som sker under postpartum perioden.

Julianna Werner

November 8, 2022

Mina tre bästa tips på hur du kan förbereda dig för fjärde trimestern

Fjärde trimestern, tiden som startar när barnet föds, är verkligen starten på ett helt nytt liv både för dig och för ditt barn. Det är en stor omställning för hela familjen och många mammor upplever den här tiden som väldigt omtumlande.

Malin Persson

December 13, 2022